Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Giresun İli Yemekleri 8

 
 TAFLAN TUZLUSU KAVURMASI(DAPHNE) 
MALZEMELER: 
* 4 kase taflan * 3 adet soğan * 2 kaşık tereyağı * 1 fincan sıvı yağ * Tuz.
 HAZIRLANIŞI:
 Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur. TEL KADAYIF
 MALZEMELER: 
* 1/2 kg. kadayıf * 4 yemek kaşığı tereyağı * Çekilmiş fındık -Şurubu için; * 5 bardak şeker * 5 bardak su
 HAZIRLANIŞI
: Kadayıflar tepsiye düzgün bir şeklde döşenir. Üzerine tereyağı parçaları dağıtılarak fırına sürülür. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Tam soğumadan ılık haldeyken üzerine şerbeti ilave ederek soğumaya bırakılır. Arzu edilirse üzerine çekilmiş fındık dökülerek servis yapılır. Şurubun hazırlanışı: Şekere su karıştırılarak bal haline gelinceye kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır.
 
 YAĞLAŞ
 MALZEMELER: 
* 2 su bardağı mısır unu * 250 gr. tereyağı * 1 çorba kaşığı tuz * 2 bardak su.
 HAZIRLANIŞI:
 Önce tencereye biraz tereyağı ve mısır unu konularak kavrulur. Sonra suya tuz ilave edilerek sürekli olarak karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınarak üzerine kızdırılmış yağ dökülerek servis yapılır. 
 YEŞİL DOMATES TUZLUSU KAVURMASI
 MALZEMELER: *
 8 adet yeşil domates * 2 adet orta boy soğan * 1 kaşık tereyağı * 1-2 kaşık sıvı yağ. 
HAZIRLANIŞI:
 Tuzlu domates: Domatesler yıkanır ve isteğe göre bütün olarak veya dilimleyerek kavanoza konur. Üzerine domatesin miktarına göre kalın (iri) tuz konur, kavanozun ağzına kadar su ile doldurulur ve saklanır. Kavurması: Tuzlu domates bol su içine konulur ve tuzun çıkması sağlanır. Tuzu çıkınca domatesler bütün ise istenilen büyüklükte doğranır. Tencere eritilen yağla soğanlar kavrulur ve domatesler ilave edilir. Karıştırılarak pişirilir. Altı kısılır tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dakika pişirilir.

Giresun İli Yemekleri 7

MANTAR KAVURMASI 
MALZEMELER
: * 2 yemek tabağı mantar * 2-3 adet orta boy soğan * 2 adet sivri biber * 1 adet domates * 2 kaşık tereyağı. 
HAZIRLANIŞI
: Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biberler ve domates rendelenerek soğana ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilerek karıştırılıp pişirilir. Arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir. Not: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konarak tuzunun çıkması sağlanır. MENDEK ÇORBASI
 MALZEMELER:
 * 1 bağ mendek * 1 fincan pirinç * 1 adet soğan * 1 bardak et suyu * 1 su bardağı kuru fasulye * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 fincan mısır unu * Biber * Su
 HAZIRLANIŞI
: Bir tencere suya et suyu katılarak kaynatılır, tıklanmış, yıkanmış, doğranmış mendek, kaynayan suyun içi-3 ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pirince çorba karıştırılarak, mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir.Unun topaklanmamamsına dikkat edilir. Pirinci ilave edilir, pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
MEREVCEN (DİKEN UCU)
 KAVURMASI
 MALZEMELER: 
* 1 kg. merevcen * 2 baş soğan * 1 kaşık tereyağı * 1 adet domates * Tuz * Maydonoz. HAZIRLANIŞI
: Merevcenler bol suyla yıkandıktan sonra kaynayan suyun içinde haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranır. İnce kıyılmış soğanlar tereyağı ile iyice pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice sıkılmış merevcenler kavrulan soğana katılarak iyice karıştırılır ve tuzu ilave edilerek 2-3 dakika pişirilir. Servis tabağına alınarak üzeri maydonoz ve domates ile süslenir.

 MEREVCEN (DİKEN UCU) MÜCVERİ
 MALZEMELER: *
 1 kg. merevcen * 2 adet orta boy soğan * 1 çay bardağı pirinç * 1 adet yumurta * Tuz, karabiber, sıvı yağ, nane
 HAZIRLANIŞI:
 Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür. Soğuyunca doğranır. Pirinçler yıkanır ve haşlanır. Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcene ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızartma tavasında yağ kızdırılır. Hazırlanan harç tavaya düzgünce yayılır. Alt üst edilerek iki tarafının da kızarması sağlanır. Sıcak servise çıkarılır.
 PEZİK (PAZI) MIHLAMASI
 MALZEMELER:
 * 1 bağ pezik(pazı) * 3 adet soğan * 4 adet yumurta * 2 çorba kaşığı tereyağı * 1 fincan sıvı yağ * Karabiber, tuz 
HAZIRLANIŞI:
 Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atlır. Üzerine yumurtalar kırılır. pişene kadar hafif ateşte tutulur. 
 PEZİK (PAZI) MÜCVERİ 
MALZEMELER:
 * 1/2 bağ pezik (pazı) * 1 çay bardağı pirinç * 2 adet soğan * 1 yumurta * Maydonoz * Nane * Tuz * Karabiber * Sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI:
 Pezikler ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır. Daha sonra pezik, doğranmış soğan, maydonoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karıştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak servis yapılır. 
 SAKARCA KIZARTMASI 
MALZEMELER:
 * 1 kg. sakarca * 1çay bardağı mısır unu * 2 adet yumurta * Tuz, sıvı yağ
 HAZIRLANIŞI:
 Sakarcalar temizlenip, doğranır ve haşlanır. Süzüldükten sonra sıkılarak fazla suyu giderilir. Un, tuz ve yumurta ilave edilir karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya yayılarak arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır. 
 SAMAKSA
 MALZEMELER:
 * 1 kg. kırmızı üzüm * 2-3 kaşık un * Süt. HAZIRLANIŞI: Saplarından ayıklanan ve iyice yıkanan üzümler, kaynayan suda haşlanır. Süzgeçten süzülür ve kaşık yardımı ile iyice ezilerek, geçmesi sağlanır. Kıvamının koyuluğuna göre az su ilave edilir. Buğday unu konularak, iyice karıştırılır. Altı yanmamalı, un iyice ezilmeli ve pürtük pürtük olmamasına dikkat edilir. Sonra ateş üzerinde devamlı karıştırılarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzüm çok ekşi ise bir miktar şeker ilave edilir. Çukur bir cam kaba dökülür. Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre bol soğuk süt veya hindistan cevizi ile servis yapılır. Ancak samaksa süt ile daha lezzetli olur.

Giresun İli Yemekleri 6

 KARALAHANA DİBLESİ
 MALZEMELER: 
* Bir bağ lahana * 250 gram ay çiçek yağı * 2 adet soğan * 4 bardak pirinç * 1 demet maydanoz * Karabiber * Tuz 
YAPILIŞI:
 Lahanayı ince ince kıyın ve suda haşlayıp bir kaba alın. Diğer taraftan bir saat evvel ıslatılmış pirinçle beraber lahanayı yağda kavurun ve 4 bardak varsa et suyu ilave edin. Soğanı ve maydanozu yağda kavurduktan sonra lahanalı pirince ilave edin ve hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tuzunu, karabiberini de ekleyin ve sıcak servis yapın. Karalahana, pirinç ve soğanla hazırlanan bu tadına doyulmaz lezzeti Giresun’da gerçek yayla karalahanasıyla yemenin ayrıcalığını yaşayın. Karalahana bitkisi; cilde, kemiklere, sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydalarının yanı sıra, aynı zamanda vücudunuzu toksinlerden arındıran zengin bir antioksidan içeriğe sahip.
 AÇIKLAMA 
Karalahana, pirinç ve soğanla hazırlanan bu tadına doyulmaz lezzeti Giresun’da gerçek yayla karalahanasıyla yemenin ayrıcalığını yaşayın. Karalahana bitkisi; cilde,kemiklere, sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydalarının yanı sıra, aynı zamanda vücudunuzu toksinlerden arındıran zengin bir antioksidan içeriğe sahip.
 KİRAZ TUZLUSU KAVURMASI 
MALZEMELER: 
* 4 kase tuzlu kiraz * 3 adet soğan * 2 kaşık tereyağı * 1 fincan tereyağı * Tuz. HAZIRLANIŞI:
 Kiraz Tuzlaması: Kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza konur. Üzerine kaim tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir, bu işleme kap dolana kadar devam edilir. Kavurması: Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir, ince doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Kirazlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur.
 

Giresun İli Yemekleri 4

 FASULYE TURŞUSU KAVURMASI
 MALZEMELER: 
* 2 tabak fasulye turşusu * 2 adet orta boy soğan * 1 kaşık tereyağı * 1-2 kaşık sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI: 
Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 FIRIN KURU FASULYE
 MALZEMELER: 
* 1/2 kg fırın kurusu fasulye * 1 su bardağı kuru fasulye * 2 kaşık pirinç * 1 çay bardağı mısır yarması * 1 avuç mısır unu * 2 adet soğan * 1 tatlı kaşığı salça * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI:
 Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. 
 HAMSİ BOREĞİ 
MALZEMELER: 
* 1 kg. hamsi, * 2 adet orta boy soğan, * 2 su bardağı pirinç, * 1 çay bardağı sıvı yağ, * 1 demet maydanoz, * Bir tutam kuru nane, * Bir tutam karabiber, * Bir tatlı kaşığı tuz, * Bir tatlı kaşığı salça, * Yeteri kadar su, * Biraz mısır unu. 
HAZIRLANIŞI
: Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir. Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 
AÇIKLAMA: 
Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 
ISIRGAN YEMEĞİ
 MALZEMELER:
 * 1 kg. Isırganotu * 4 diş sarımsak * 1 çay bardağı un * 3 kaşık tereyağı * Tuz * Nane * Su. HAZIRLANIŞI:
 Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir.
 KARALAHANA ÇORBASI 
MALZEMELER:
 * 1 bağ karalahana * 2 adet soğan * 1 kase mısır yarması * 1 kase kuru fasulye * 1 kaşık tereyağı * Yarım fincan zeytinyağı * 1 su bardağı mısır unu * Acı biber 
HAZIRLANIŞI:
 Lahanalar doğranıp, kaynaış suyun içine atılır.İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur.Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir.Topraklanmamasına dikkat edilir.Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur.Kaynayan çorbanın içine ilave edilir.Çorba pişince ateşten alınır. 

Giresun İli Yemekleri 3

 GİRESUN YEMEK TARİFLERİ
 GİRESUN MUTFAĞI
 GİRESUN SOFRASI 
ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI 
MALZEMELER
: * 1/2 kg. çileklik (çalıçileği) * 2 adet soğan * 1 çay bardağı mısır yarması * 1 kaşık salça * 1 su bardağı kuru fasulye * 1 adet soğan * 2 kaşık tereyağı.
 HAZIRLANIŞI:
 Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır. 
 
 ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI 
MALZEMELER:
 * 2 demet karalahana * 1 kg. kıyma * 1.5 su bardağı pirinç * Yarım demet maydonoz * 2 baş soğan * 2 kaşık salça * Tuz 
HAZIRLANIŞI:
 Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğanır ve kıymaya katılır. Maydonoz ile tuz ilave edilerek yoğurulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve içerisine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır. Sarmaya tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir. Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir. Karalahana, pirinç, kıyma ve soğanla hazırlanan ‘Etli karalahana Sarması’, değişik tatlar arayanlar için muhteşem bir tercih. Vejetaryenler için ise sade pirinç ile yapılan zeytinyağlı seçeneği de mevcut.
 FASULYE DİBLESİ
 MALZEMELER: 
* 5 kase ince doğranmış fasulye * 1 su bardağı pirinç * 2 adet boy soğan * 2 yemek kaşığı tereyağ * 1 fincan sıvı yağ
 HAZIRLANIŞI
: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine yıkanmışpirinç ilave edilir.Tekrar bir sıra fasulye konulur. En üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.ayrı kapta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. arzuya göre 1 adet havuç minik küpler halinde ilave edilir. Fasulye turşusuda Karadeniz’in özel lezzetlerinden biri. Soğan ve tereyağından yapılan bu özel ve farklı lezzeti mutlaka tatmalısınız 

Giresun İli Yemekleri 2

GİRESUN YEMEKLERİ
Karalahana Çorbası Çalıçileği Çorbası  Mendek Çorbası  Etli Pancar  (Karalahana) Sarması  Isırgan Yemeği  Fırın Kurusu Fasulye Hamsi Böreği Yağlaş Karalahana Diblesi Fasulye Diblesi Taflan Tuzlusu Kavurması (Daphne) Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması Kiraz Tuzlusu Kavurması Merevcen (Diken Ucu) Kavurması Fasulye Turşusu Kavurması Mantar Kavurması Pezik (Pazı) Mıhlaması Sakarca Mücveri Merevcen (Diken Ucu) Mücveri Pezik (Pazı) Mücveri Tel Kadayıf Samaksa Siron Katmer Mısır Unu Ekmeği Hamsili Mısır Ekmeği Pideler Fındıklı Badem Fındıklı Güllaç Pezik (Pazı) Kökü Turşusu Fasulye Turşusu
Karalahana Çorbası : Kara lahana, sahil kesiminde en çok tüketilen bir sebzedir. Çorbasına mısır unu, mısır yarması, fasulye katılarak yapılır. Unnama : Kara Lahanadan yapılan bir çorba olup, lahana ince ince kıyılır, pişerken mısır unu katılır. Üzerine de treyağ ile iç yağ yakılır. Döşeme : Kara Lahanadan yapılan koyu bir yemek türüdür, içine mısır yarması katılır. Diple (Otduk) : Kara Lahana, Fasulye, Fiğ ucu gibi çeşitli sebzelerden yapılmaktadır. Kabak Kabuğu Kavurması : Kara kabağın kabuğundan yapılır. Bunun için özel kabaklar seçilir. Kabak kabuğu haşlandıktan sora suyu süzülerek, soğan ve fasulye ile kavrularak yapılır. Diken Ucu (menavcan) : Karadeniz de yetişen, asma şeklinde olan bir dikenin, ilk bahardaki yaprak sürümlerinden, Kavurma şeklinde yapılan bir yemek türüdür. Sakaca : Fındık bahçesinde, ilk baharda yetişen bir ot türünden, kavrularak yapılan bir yemektir. Siron : Yarı pişmiş yufkalardan yapılmaktadır. yufkalar rulo yapıldıktan sonra iki üç santim ara ile kesilip bir tepsiye, kesik kısımları üzerine dizilir. Üzerine yoğurt dökülür, sarımsaklı tereyağ eritilerek üzerine dökülür ve son olarak fırında hafif ısıtılır. Haşıl : Fırında kurutulmuş mısırın yarmasından yapılır. Hoşmak : Kuru fasulyeden yapılır. Muhallebi gibi koyu olur. Isırgan : Hepimizin bildiği, dertlere deva olan ısırgan otunda yapılmaktadır. Dar gün yemeği dir. Yayla yolunda çok yapılır. yaylaya ilk çıkıldığına da çok yapılır. Çünkü o zamanlarda başka sebzeler bulunmaz. Soğan Kızartması : Bildiğimiz yeşil soğanın yaprakları kızartılarak, üzerine yumurta kırılarak hazırlanır. Fasulye Turşusu : Yeşil fasulyeden yapılan ve yörede en çok tüketilen turşudur. Galdirik Turşusu : Galdirik denilen,yabanda yetişen sebzenin sapından yapılmaktadır. İlkbaharda yapılır. Pazı Turşusu : Bildiğimiz pazının sapından yapılmaktadır. Taflan ve Kiraz Tuzlusu : Taflan (Karayemiş) ve Kiraz, mevsimlerinde tuzlanarak küplere konurlar. Kış aylarında bu tuzlamalar soğan ile kavrularak yemek yapılırlar. Mısır Ekmeği : Eskiden darı ekmeği denilirdi. Yörenin sofralarında olmazsa olmazlardandı eskiden, günümüzde çok tüketilmemektedir. Önceleri sac üstünde yapılıyordu. Son yıllarda kuzinenin fırınında tepside yapılmaktadır. Hamsi kızartmasını veya ısırgan yemeğinin yanında bir baş soğan ile öyle tatlı olur ki. Fırında kurutulan mısırdan yapılan ekmeği ise köy yortuna doğrayınca lezzetinden geçilmez. Fındıklı Börek : Yörenin en çok yaptığı börek çeşidi olup, bol fındıklı ve tere yağlıdır. Hamsi Buğlama : Hamsi balığında, kuzinenin fırınında yapılır. Hamsi Izgara : Sahilde veya evin bahçesinde, ızgarada taze hamsiden yapılır. Hamsi Kızartma : Özel tavalara, mısır ununa bulanan hamsiler, kendine özgü dizim şekli ile dizilirler, yine kendi kapakları ile el değmeden ters yüz edilerek pişirilir. 

Giresun İli Yemekleri 1

GİRESUN İLİ YEMEKLERİ
GİRESUN MUTFAĞI
GİRESUN SOFRASI
GİRESUN DAMAK TADI
GİRESUN YÖRESEL YEMEKLERİ
GİRESUN YEMEKLERİ

giresun yemekleri,giresun mutfağı,giresun sofrası,giresun damak tadı,giresun yöresel mutfağı
,giresun yemek resimleri,giresun yemek fotoğrafları,giresun yemek manzaraları,giresun yemek görüntüleri
,giresun yemekleri video,giresun yemekleri seyret,giresun yemek tarifleri

Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa , tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Isırgan, Pezik, Madımak, Galdirik, Mantar, Sakarca, Çileklik, Mendek, Merulcan, Marul, Maydanoz... gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :
 Kuruluklar : Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates. Pekmezler : Taflan Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi. Reçeller : İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Reçeli. Turşular : Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu. Tuzlular : Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu. Salçalar : Biber, Domates Salçası. Baharatlar : Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan. Çerezler : Fındık, Ceviz, Kestane, Pestil, Çedene, Pıtlak (Patlamış) Mısırı, Dut Kurusu ve Kuru Üzüm Sıcak içecekler : Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya. 

4 Haziran 2013 Salı

Giresun İli Tarihi 16

Binanın dışında kuzey batı köşesinde binaya bitişik küçük bir çan kulesine yer verilmiştir. Binanın üzeri orijinalde alaturka kiremitle kaplı iken sonradan çinko saçla kaplanmıştır. Binanın kuzey ve güney cephelerinde üçer adet dikdörtgen pencereye, girişin sağında ve solunda birer, apsislerde ise küçük birer dikdörtgen pencereye yer verilmiştir. Çatının tam ortasında bir kubbe diğer yerlerde ise kırma çatı kullanılmıştır. Şebinkarahisar Meryemana Manastırı Şebinkarahisar İlçesi, Kayadibi Köyünde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuk içersine yapılmasıyla Trabzon Sümela Manastırı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bir çok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yer yer düzgün kesme taş kullanılsa da aslında yapı düzgün olmayan yerli moloz taşlardan inşa edilmiştir.
 Yatakhane, dersane, kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapı komplekslerinin birarada olduğu manastır, büyük ölçüde tahrip olmuş durumdadır. Manastır dibine kadar çıktığı belli olan yol, yer yer görülsede aşağı yukarı tamamı, kayan kum ve taşlar arasında kaybolmuş durumdadır. Manastıra bugün için çıkmak oldukça güçtür.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız