Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Giresun İli Yemekleri 4

 FASULYE TURŞUSU KAVURMASI
 MALZEMELER: 
* 2 tabak fasulye turşusu * 2 adet orta boy soğan * 1 kaşık tereyağı * 1-2 kaşık sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI: 
Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 FIRIN KURU FASULYE
 MALZEMELER: 
* 1/2 kg fırın kurusu fasulye * 1 su bardağı kuru fasulye * 2 kaşık pirinç * 1 çay bardağı mısır yarması * 1 avuç mısır unu * 2 adet soğan * 1 tatlı kaşığı salça * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI:
 Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. 
 HAMSİ BOREĞİ 
MALZEMELER: 
* 1 kg. hamsi, * 2 adet orta boy soğan, * 2 su bardağı pirinç, * 1 çay bardağı sıvı yağ, * 1 demet maydanoz, * Bir tutam kuru nane, * Bir tutam karabiber, * Bir tatlı kaşığı tuz, * Bir tatlı kaşığı salça, * Yeteri kadar su, * Biraz mısır unu. 
HAZIRLANIŞI
: Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir. Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 
AÇIKLAMA: 
Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 
ISIRGAN YEMEĞİ
 MALZEMELER:
 * 1 kg. Isırganotu * 4 diş sarımsak * 1 çay bardağı un * 3 kaşık tereyağı * Tuz * Nane * Su. HAZIRLANIŞI:
 Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir.
 KARALAHANA ÇORBASI 
MALZEMELER:
 * 1 bağ karalahana * 2 adet soğan * 1 kase mısır yarması * 1 kase kuru fasulye * 1 kaşık tereyağı * Yarım fincan zeytinyağı * 1 su bardağı mısır unu * Acı biber 
HAZIRLANIŞI:
 Lahanalar doğranıp, kaynaış suyun içine atılır.İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur.Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir.Topraklanmamasına dikkat edilir.Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur.Kaynayan çorbanın içine ilave edilir.Çorba pişince ateşten alınır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız