Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Giresun İli Yemekleri 7

MANTAR KAVURMASI 
MALZEMELER
: * 2 yemek tabağı mantar * 2-3 adet orta boy soğan * 2 adet sivri biber * 1 adet domates * 2 kaşık tereyağı. 
HAZIRLANIŞI
: Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biberler ve domates rendelenerek soğana ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilerek karıştırılıp pişirilir. Arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir. Not: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konarak tuzunun çıkması sağlanır. MENDEK ÇORBASI
 MALZEMELER:
 * 1 bağ mendek * 1 fincan pirinç * 1 adet soğan * 1 bardak et suyu * 1 su bardağı kuru fasulye * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 fincan mısır unu * Biber * Su
 HAZIRLANIŞI
: Bir tencere suya et suyu katılarak kaynatılır, tıklanmış, yıkanmış, doğranmış mendek, kaynayan suyun içi-3 ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pirince çorba karıştırılarak, mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir.Unun topaklanmamamsına dikkat edilir. Pirinci ilave edilir, pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
MEREVCEN (DİKEN UCU)
 KAVURMASI
 MALZEMELER: 
* 1 kg. merevcen * 2 baş soğan * 1 kaşık tereyağı * 1 adet domates * Tuz * Maydonoz. HAZIRLANIŞI
: Merevcenler bol suyla yıkandıktan sonra kaynayan suyun içinde haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranır. İnce kıyılmış soğanlar tereyağı ile iyice pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice sıkılmış merevcenler kavrulan soğana katılarak iyice karıştırılır ve tuzu ilave edilerek 2-3 dakika pişirilir. Servis tabağına alınarak üzeri maydonoz ve domates ile süslenir.

 MEREVCEN (DİKEN UCU) MÜCVERİ
 MALZEMELER: *
 1 kg. merevcen * 2 adet orta boy soğan * 1 çay bardağı pirinç * 1 adet yumurta * Tuz, karabiber, sıvı yağ, nane
 HAZIRLANIŞI:
 Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür. Soğuyunca doğranır. Pirinçler yıkanır ve haşlanır. Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcene ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızartma tavasında yağ kızdırılır. Hazırlanan harç tavaya düzgünce yayılır. Alt üst edilerek iki tarafının da kızarması sağlanır. Sıcak servise çıkarılır.
 PEZİK (PAZI) MIHLAMASI
 MALZEMELER:
 * 1 bağ pezik(pazı) * 3 adet soğan * 4 adet yumurta * 2 çorba kaşığı tereyağı * 1 fincan sıvı yağ * Karabiber, tuz 
HAZIRLANIŞI:
 Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atlır. Üzerine yumurtalar kırılır. pişene kadar hafif ateşte tutulur. 
 PEZİK (PAZI) MÜCVERİ 
MALZEMELER:
 * 1/2 bağ pezik (pazı) * 1 çay bardağı pirinç * 2 adet soğan * 1 yumurta * Maydonoz * Nane * Tuz * Karabiber * Sıvı yağ.
 HAZIRLANIŞI:
 Pezikler ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır. Daha sonra pezik, doğranmış soğan, maydonoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karıştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak servis yapılır. 
 SAKARCA KIZARTMASI 
MALZEMELER:
 * 1 kg. sakarca * 1çay bardağı mısır unu * 2 adet yumurta * Tuz, sıvı yağ
 HAZIRLANIŞI:
 Sakarcalar temizlenip, doğranır ve haşlanır. Süzüldükten sonra sıkılarak fazla suyu giderilir. Un, tuz ve yumurta ilave edilir karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya yayılarak arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır. 
 SAMAKSA
 MALZEMELER:
 * 1 kg. kırmızı üzüm * 2-3 kaşık un * Süt. HAZIRLANIŞI: Saplarından ayıklanan ve iyice yıkanan üzümler, kaynayan suda haşlanır. Süzgeçten süzülür ve kaşık yardımı ile iyice ezilerek, geçmesi sağlanır. Kıvamının koyuluğuna göre az su ilave edilir. Buğday unu konularak, iyice karıştırılır. Altı yanmamalı, un iyice ezilmeli ve pürtük pürtük olmamasına dikkat edilir. Sonra ateş üzerinde devamlı karıştırılarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzüm çok ekşi ise bir miktar şeker ilave edilir. Çukur bir cam kaba dökülür. Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre bol soğuk süt veya hindistan cevizi ile servis yapılır. Ancak samaksa süt ile daha lezzetli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız