GİRESUN YEMEKLERİ
Karalahana Çorbası Çalıçileği Çorbası Mendek Çorbası Etli
Pancar (Karalahana) Sarması Isırgan Yemeği Fırın Kurusu Fasulye Hamsi
Böreği Yağlaş
Karalahana Diblesi
Fasulye Diblesi
Taflan Tuzlusu Kavurması (Daphne)
Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması
Kiraz Tuzlusu Kavurması
Merevcen (Diken Ucu) Kavurması
Fasulye Turşusu Kavurması
Mantar Kavurması
Pezik (Pazı) Mıhlaması
Sakarca Mücveri
Merevcen (Diken Ucu) Mücveri
Pezik (Pazı) Mücveri
Tel Kadayıf
Samaksa
Siron
Katmer
Mısır Unu Ekmeği
Hamsili Mısır Ekmeği
Pideler
Fındıklı Badem
Fındıklı Güllaç
Pezik (Pazı) Kökü Turşusu
Fasulye Turşusu
Karalahana Çorbası : Kara lahana, sahil kesiminde en çok tüketilen bir
sebzedir. Çorbasına mısır unu, mısır yarması, fasulye katılarak yapılır.
Unnama : Kara Lahanadan yapılan bir çorba olup, lahana ince ince
kıyılır, pişerken mısır unu katılır. Üzerine de treyağ ile iç yağ
yakılır.
Döşeme : Kara Lahanadan yapılan koyu bir yemek türüdür, içine mısır
yarması katılır.
Diple (Otduk) : Kara Lahana, Fasulye, Fiğ ucu gibi çeşitli sebzelerden
yapılmaktadır.
Kabak Kabuğu Kavurması : Kara kabağın kabuğundan yapılır. Bunun için
özel kabaklar seçilir. Kabak kabuğu haşlandıktan sora suyu süzülerek,
soğan ve fasulye ile kavrularak yapılır.
Diken Ucu (menavcan) : Karadeniz de yetişen, asma şeklinde olan bir
dikenin, ilk bahardaki yaprak sürümlerinden, Kavurma şeklinde yapılan
bir yemek türüdür.
Sakaca : Fındık bahçesinde, ilk baharda yetişen bir ot türünden,
kavrularak yapılan bir yemektir.
Siron : Yarı pişmiş yufkalardan yapılmaktadır. yufkalar rulo yapıldıktan
sonra iki üç santim ara ile kesilip bir tepsiye, kesik kısımları
üzerine dizilir. Üzerine yoğurt dökülür, sarımsaklı tereyağ eritilerek
üzerine dökülür ve son olarak fırında hafif ısıtılır.
Haşıl : Fırında kurutulmuş mısırın yarmasından yapılır.
Hoşmak : Kuru fasulyeden yapılır. Muhallebi gibi koyu olur.
Isırgan : Hepimizin bildiği, dertlere deva olan ısırgan otunda
yapılmaktadır. Dar gün yemeği dir. Yayla yolunda çok yapılır. yaylaya
ilk çıkıldığına da çok yapılır. Çünkü o zamanlarda başka sebzeler
bulunmaz.
Soğan Kızartması : Bildiğimiz yeşil soğanın yaprakları kızartılarak,
üzerine yumurta kırılarak hazırlanır.
Fasulye Turşusu : Yeşil fasulyeden yapılan ve yörede en çok tüketilen
turşudur.
Galdirik Turşusu : Galdirik denilen,yabanda yetişen sebzenin sapından
yapılmaktadır. İlkbaharda yapılır.
Pazı Turşusu : Bildiğimiz pazının sapından yapılmaktadır.
Taflan ve Kiraz Tuzlusu : Taflan (Karayemiş) ve Kiraz, mevsimlerinde
tuzlanarak küplere konurlar. Kış aylarında bu tuzlamalar soğan ile
kavrularak yemek yapılırlar.
Mısır Ekmeği : Eskiden darı ekmeği denilirdi. Yörenin sofralarında
olmazsa olmazlardandı eskiden, günümüzde çok tüketilmemektedir. Önceleri
sac üstünde yapılıyordu. Son yıllarda kuzinenin fırınında tepside
yapılmaktadır. Hamsi kızartmasını veya ısırgan yemeğinin yanında bir baş
soğan ile öyle tatlı olur ki. Fırında kurutulan mısırdan yapılan ekmeği
ise köy yortuna doğrayınca lezzetinden geçilmez.
Fındıklı Börek : Yörenin en çok yaptığı börek çeşidi olup, bol fındıklı
ve tere yağlıdır.
Hamsi Buğlama : Hamsi balığında, kuzinenin fırınında yapılır.
Hamsi Izgara : Sahilde veya evin bahçesinde, ızgarada taze hamsiden
yapılır.
Hamsi Kızartma : Özel tavalara, mısır ununa bulanan hamsiler, kendine
özgü dizim şekli ile dizilirler, yine kendi kapakları ile el değmeden
ters yüz edilerek pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder