FASULYE TURŞUSU KAVURMASI
MALZEMELER:
* 2 tabak fasulye turşusu * 2 adet orta boy soğan * 1 kaşık tereyağı * 1-2 kaşık sıvı yağ.
HAZIRLANIŞI:
Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde
doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve
sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden
doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın
kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis
yapılır.
FIRIN KURU FASULYE
MALZEMELER:
* 1/2 kg fırın kurusu fasulye * 1 su bardağı kuru fasulye * 2 kaşık
pirinç * 1 çay bardağı mısır yarması * 1 avuç mısır unu * 2 adet soğan *
1 tatlı kaşığı salça * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 yemek kaşığı sıvı
yağ.
HAZIRLANIŞI:
Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır.
Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür.
Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru
fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre
kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek
karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar
pişirilir.
HAMSİ BOREĞİ
MALZEMELER:
* 1 kg. hamsi, * 2 adet orta boy soğan, * 2 su bardağı pirinç, * 1 çay
bardağı sıvı yağ, * 1 demet maydanoz, * Bir tutam kuru nane, * Bir tutam
karabiber, * Bir tatlı kaşığı tuz, * Bir tatlı kaşığı salça, * Yeteri
kadar su, * Biraz mısır unu.
HAZIRLANIŞI
: Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice
dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler
iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır.
Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba
kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk
kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya
yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta
hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü
çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir. Pezik,
soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin
yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik
bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi
gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi
geliyor.
AÇIKLAMA:
Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının
lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden
olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca
öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına
da iyi geliyor.
ISIRGAN YEMEĞİ
MALZEMELER:
* 1 kg. Isırganotu * 4 diş sarımsak * 1 çay bardağı un * 3 kaşık tereyağı * Tuz * Nane * Su. HAZIRLANIŞI:
Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel
süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de
ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı
koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika
piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak
olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave
edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Not: Arzu edilirse
üzerine süt ilave edilerek de yenebilir.
KARALAHANA ÇORBASI
MALZEMELER:
* 1 bağ karalahana * 2 adet soğan * 1 kase mısır yarması * 1 kase kuru
fasulye * 1 kaşık tereyağı * Yarım fincan zeytinyağı * 1 su bardağı
mısır unu * Acı biber
HAZIRLANIŞI:
Lahanalar doğranıp, kaynaış suyun içine atılır.İçine haşlanmış yarma ve
fasulyeler konulur.Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun
tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir.Topraklanmamasına dikkat
edilir.Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber
pembeleşinceye kadar kavrulur.Kaynayan çorbanın içine ilave edilir.Çorba
pişince ateşten alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder