GİRESUN YEMEK TARİFLERİ
GİRESUN MUTFAĞI
GİRESUN SOFRASI
ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI
MALZEMELER
: * 1/2 kg. çileklik (çalıçileği) * 2 adet soğan * 1 çay bardağı mısır
yarması * 1 kaşık salça * 1 su bardağı kuru fasulye * 1 adet soğan * 2
kaşık tereyağı.
HAZIRLANIŞI:
Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve
sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması
ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler
kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer
taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar
kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha
pişirilerek sıcak servis yapılır.
ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI
MALZEMELER:
* 2 demet karalahana * 1 kg. kıyma * 1.5 su bardağı pirinç * Yarım demet maydonoz * 2 baş soğan * 2 kaşık salça * Tuz
HAZIRLANIŞI:
Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır.
Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğanır ve kıymaya katılır. Maydonoz
ile tuz ilave edilerek yoğurulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre
ikiye veya dörde bölünür ve içerisine hazırlanan kıymadan bir miktar
konularak sarılır. Sarmaya tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış
salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir. Et yerine pirinçli iç
hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir. Karalahana, pirinç,
kıyma ve soğanla hazırlanan ‘Etli karalahana Sarması’, değişik tatlar
arayanlar için muhteşem bir tercih. Vejetaryenler için ise sade pirinç
ile yapılan zeytinyağlı seçeneği de mevcut.
FASULYE DİBLESİ
MALZEMELER:
* 5 kase ince doğranmış fasulye * 1 su bardağı pirinç * 2 adet boy soğan * 2 yemek kaşığı tereyağ * 1 fincan sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine
yıkanmışpirinç ilave edilir.Tekrar bir sıra fasulye konulur. En üste
soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte
pişirilir.ayrı kapta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı
kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. arzuya göre 1
adet havuç minik küpler halinde ilave edilir. Fasulye turşusuda
Karadeniz’in özel lezzetlerinden biri. Soğan ve tereyağından yapılan bu
özel ve farklı lezzeti mutlaka tatmalısınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder